Германия при епидемия

Необходимо ли е въвеждане на “извънредно положение” като мярка за справяне с инфекциозни заболявания? Примерът на Германия показва, че държавата засега успява да се справи с кризисната ситуация и без такава крайна форма на управление. Условията обаче са: работещи държавни институции, добре действаща здравна система, критични и професионални медии, добронамерени, мислещи и активни граждани, обществено доверие и солидарност.

Няколко думи за актуалната ситуация в Германия:

1. До момента Германия е трета, след Италия и Испания, по брой заразени и потърсили медицинска помощ лица в Европа. Въпреки това “извънредно положение” не е обявено. Ситуацията е спокойна, макар и абсолютно необичайна.

2. Нивото на смъртни случаи (8) засега е, отнесено към броя заразени (4174), сравнително ниско. Данните са към 14 март, 19 часа.

3. Съществената причина – Германия разполага с една от най-добрата медицинска инфраструктура в света и конкретно с 497.000 болнични легла, от които – 28.000 за интензивно лечение. Медицинските услуги са масово достъпни, здравно неосигурени почти няма – те са най-вече сред хората без дом и сред нерегламентирано пребиваващите; медицинските застраховки на безработните се поемат от Бюрото по труда, а на дългосрочно безработните – от социалните служби по места. За здравно неосигурените има солидарни форми на оказване на медицинска помощ, които осигуряват безплатни прегледи и лекарства от първа необходимост.

4. Информацията за разпространението на заразата беше дадена от здравните институции рано и на разбираем език. Абсолютно ясно беше съобщено, че 70 процента от населението ще се зарази и че целта е това да стане във възможно най-дълъг период от време. Медиите канят за коментатори на процесите експерти, а не врачки.

5. Причините за бързото и масово разпространение на зараза в Германия са основно две:
— германците са най-пътуващата нация в света както професионално, така и частно (брой пътувания в чужбина съотнесени към населението);

— регионът Северен Рейн-Вестфалия (столица Дюселдорф), където е най-голямото разпространение на вируса, е един от най-гъсто населените в Европа. За сравнение – на територия близо 4 пъти по-малка от България живеят 18 милиона души.

6. Универсалните магазини и магазините за мода работят и са препълнени със стока, но са сравнително празни откъм клиенти. След първоначалното, на практика излишно, презапасяване отпреди две седмици, в хранителните магазини без проблем може да бъде намерено почти всичко необходимо. На места липсват тоалетна хартия, някои видове консерви и спагети. Абсолютно неоткриваеми обаче са дезинфекционните кърпички и препарати.

7. Влаковете се движат по разписание, полетите са силно ограничени, междуградските автобуси – полупразни. По магистралите има обичайните многокилометрови задръствания.

8. Постепено повечето федерални провинции затварят детските градини и училища. Началото на летния семестър в някои университети се отлага засега с една седмица, в други – с две, възможно е и с повече. Има вероятност за преминаване към изцяло дигитално обучение в университети и училища от април. Поради федералния характер на държавата, всяка провинция и община е свободна да вземе решението за това спрямо преценка на конкретната местна ситуация.

9. Сходна е ситуацията и със заведенията. В Берлин от днес те трябва да затворят, в други градове те работят с ограничено работно време, в трети – без ограничения. Посещаемостта е сравнително ниска.

10. Постепено биват отменени театрални и оперни постановки, затварят кина, отложени са всички значими спортни събития – футболното, хокейното, баскетболното първенство.

11. Призивите на експертите – да се стои вкъщи, да се излиза при необходимост до магазина и на разходка, но да се избягват събирания на хора, се следват, макар и с неудоволствие.

12. Всички мерки: поставяне на лица под карантина, наказания при неспазването й, отговорност за снабдяването на населението при кризисни ситуации с хранителни продукти и вода и т.н. са предвидени и детайлно описани във Федералния закон за защита от инфекциозни заболявания (вж. https://www.gesetze-im-internet.de/ifsg/). Извънредни мерки не се предвиждат, но ситуацията е динамична. Свидетели сме на безпрецедентни събития.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s